Ovplyvňovanie rýchlosti chemických reakcií v praxi
1. ovplyvňovanie rýchlosti reakcie zmenou množstva reagujúcich častíc
- hasenie požiaru (zamedzenie prístupu kyslíka)
- reagulácia množstva vzduchu v krbe
- vákuové balenie potravín, ktoré sa vplyvom kyslíka kazia
- natieranie farbou, lakom, pokovovanie je ochrana pred koróziou
2. ovplyvňovanie rýchlosti reakcie zmenou teploty
- skladovanie potravín v chladničke
- zvýšenie teploty varu v tlakovom hrnci
3. ovplyvňovanie rýchlosti reakcie zmenou veľkosti povrchu tuhého reaktantu
- kvalitné rozhryznutie potravy urýchli trávenie
- drvenie, mletie, miešanie
- väčšie hlie horí pomalšie
- uhoľný prach je výbušný
4. ovplyvňovanie rýchlosti reakcie použitím katalyzátora
- výroba kyseliny sírovej
- odstraňovanie jedovatých látok vo výfukových plynoch áut
- biokatalyzátory (enzýmy) - pomáhaj pri štiepení potravy
- výroba piva, vína, syru, liehu, kyseliny octovej, penicilínu